Cursus: Adobe Bridge

Les 2: Adobe Bridge

Je metagegevens van je afbeeldingen wijzigen met Adobe Bridge

In deze les wil ik uitleggen hoe je met Adobe Bridge de metagegevens van je afbeeldingen (foto's) kunt wijzigen en aanvullen.

Open (via Start) Adobe Bridge om het programma op te starten.

Als je Adobe Bridge hebt opgestart zie je bovenaan bij de rode pijl Extra staan. Als je daar op klikt dan opent er een venster zoals aangegeven op onderstaande afbeelding.

In het nu geopende venster zie je een aantal opdrachtregels staan. Als je op een van die regels klikt dan opent er een venstertje.

Op de tweede regel van boven staat bij de rode pijl, Sjabloon metagegevens maken... Klik daar op, dan opent onderstaand venster.

Bij de rode pijl kun voor het sjabloon dat je aan gaat maken de naam ingeven die je aan het sjabloon voor de mategegevens mee wilt geven (bijvoorbeeld je eigen naam).

Hier heb ik de naam gewijzigd in Kees. Onder de naam die je hier opgeeft worden de gegevens opgeslagen. Die gegevens kun je later altijd en op elk moment aanpassen.

In dit venster kun je alle gegevens invullen die je aan de metagegevens van je foto's toe wilt voegen.

Soms wil je niet alle gegevens bij je afbeeldingen opslaan omdat je voor een bepaald doel niet wilt hebben dat iemand je gegevens kan zien. Bij elke regel van je gegevens staat een selectievakje met een vinkje erin. Daar kun je het vinkje weghalen van die gegevens die je niet aan de foto's wilt koppelen.

Bij de pijl kun je met de verticale schuifbalk omhoog en omlaag scrollen.

Door te klikken op het vinkje bij de rode pijl, opent onderstaand scherm.

Hier klik je op Copyrightinformatie om je rechten in te kunnen voeren.

Je kunt in onderstaande afbeelding bij de rode pijl zien dat nu de naam Copyright in de plaats is gekomen voor Onbekend. Ook staat er nu een vinkje in het selectievakje voor Copyrightstatus.

In het venster bij de rode pijl kun je nu de Copyrightinformatie in tikken. Je kunt door in het selectievakje het vinkje weg te halen ook deze informatie verwijderen.

In dit venster kun je zien welke tekst ik ingegeven heb voor de Copyrightinformatie. Je kunt daar je eigen informatie ingeven die je aan je foto's wilt koppelen.

Als je bij de rode pijl op een van de driehoekjes klik dan opent er telkens een ander venster waar je weer meer informatie in kunt geven (zie afbeelding hieronder).

Bij de rode pijl kun je extra gegevens intikken. In dit geval de datum. Zo kun je in het sjabloon je metagegeven steeds aan blijven vullen.

In elk venster dat je oproept, kun je de gegevens invoeren die je nodig vind.

Als je klaar bent met gegevens invoeren klik dan op Opslaan en je metagegevens worden opgeslagen onder de naam die je hebt opgegeven (in dit geval Kees).

Als je later de metagegevens weer wilt wijzigen dan ga je naar Extra - Sjabloon metagegevens bewerken - Kees en je kunt al je gegeven weer aanpassen zoveel als je wilt. Zie rode pijl.

Wij wensen u veel plezier bij het volgen van deze les.