Foto van de maand

Wat kunnen macrofoto's toch mooi zijn! Zie hier een foto van een het vrouwtje van de vuurjuffer. De vuurjuffer is 33-36 mm lang en is een vrij grote juffer. Het achterlijf is rood, met zwarte tekening. Ogen donkerrood met twee zwarte lijnen. Poten zwart. Borststuk overwegend zwart, maar aan onderkant geel. Schouderstrepen eerst geel, later rood. Geen achteroogsvlekken. Pterostigma’s donkergrijs tot zwart. De zwarte delen van achterlijf en borststuk kunnen een koperkleurige glans hebben. Mannetje: achterlijfsegmenten 7 tot en met 10 met zwarte vlakken (bovenaanzicht), verder rood. Vrouwtje: vorm fulvipes lijkt op het mannetje, maar heeft zwarte vlakjes in de tophelft van segmenten 5 en 6. Verder loopt er een dunne zwarte lijn over het midden van het achterlijf. Vorm typica is iets donkerder: segment 6 is van boven geheel donker, segmenten 2, 3, 4 en 5 hebben zwarte vlakjes in de tophelft. Ook hier is de zwarte lijn aanwezig. Vorm melanotum is geheel donker, soms met nog enige rode kleur aan de zijkanten van de achterlijfsegmenten. De schouderstrepen van deze vorm worden niet rood, maar blijven geel. Laat deze foto als een inspiratie dienen voor je eigen fotografie. Een vuurjuffer, daar maak je met een spiegelreflexcamera met macrolens de mooiste foto’s van. Probeer het zelf maar eens uit. Het beste werk je met een zo groot mogelijk diafragma (bijvoorbeeld diafragma 3.2), zodat de achtergrond mooi onscherp word. Maak foto’s van verschillende afstanden. Je kunt je volledig op de vuurjuffer focussen, maar je kunt ook alleen de kop op de foto zetten. Kijk wat je het mooiste vind. Het beste is om een hoek op te zoeken waarin de vuurjuffer haak op je lens voor je camera komt. Door het gebruik van een macrolens heb je maar weinig scherptediepte maar je wilt de vleugels toch mooi scherp in beeld hebben. Het is wel aan te raden om een statief te gebruiken, je wilt de vuurjuffer natuurlijk wel haarscherp op de foto hebben.

Foto-exposite.

In samenwerking met "Udenhout-Centraal" organiseert "Fotoclub Focus Udenhout" in 2017 al weer de de derde foto-expositie van "Focus op Udenhout e.o.". In het weekend van 28 t/m 29 oktober 2017 van 11.00 tot 17.30 uur zal deze foto-expositie weer te bezichtigen zijn in het Atrium van woonzorgingcentrum "De Eikelaar" te Udenhout. Doel van deze expositie is de inwoners van Udenhout, Biezenmortel en de omliggende gemeentes te prikkelen om meer te doen met de kunst van fotograferen door ze deel te laten nemen aan dit steeds groter opgezette foto-evenement. Daarnaast biedt de expositie de mogelijkheid om typische elementen van Udenhout en omgeving en de inwoners op de gevoelige plaat vast te leggen. De focus is immers op Udenhout en zijn omgeving gericht, denk aan de Drunense Duinen, Den Brand, de Leemkuilen, de Oisterwijkse bossen, de Kampina maar ook aan typerende gebouwen en locaties in de dorpen. De verwachting is dat er in oktober minimaal weer 80 foto’s geëxposeerd kunnen worden. "Fotoclub Focus Udenhout" en "Udenhout-Centraal" streven er naar deze foto-expositie te laten uitgroeien tot een steeds groter jaarlijks terugkerend gebeuren. Vanaf nu tot eind september 2017 is het voor iedereen mogelijk foto’s digitaal in te sturen en wel naar het adres info@fotoclubfocus.nl, of p.kollenburg@gmail.com, (op ware grootte onbewerkt, in .raw of .jpeg formaat). Iedereen, ongeacht de leeftijd, beginnend- of amateurfotograaf uit Udenhout, Biezenmortel en omliggende gemeentes kan meedoen aan deze fotobeleving. Foto’s die hiervoor geschikt zijn zullen geëxposeerd worden in het formaat 30,5 x 40,5, waarna de afdruk een plaats zal krijgen op de foto-expositie op zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2017. Aansluitend op de expositie worden de foto’s tot 30 november 2017 nog tentoongesteld in woonzorgingscentrum De Eikelaar slimstraat 2 te Udenhout. Van de inzenders verwachten wij dat zij hun opnames voorzien van naam en adres en van een korte toelichtende tekst bij de foto.