Foto van de maand

Wat kunnen macrofoto's toch mooi zijn! Zie hier een foto van het vrouwtje van de vuurjuffer. De vuurjuffer is 33-36 mm lang en is een vrij grote juffer. Het achterlijf is rood, met zwarte tekening. De ogen zijn donkerrood met twee zwarte lijnen. Poten zwart. Het borststuk overwegend zwart, maar aan onderkant geel. De schouderstrepen zijn eerst geel, later rood. Geen achteroogsvlekken. Pterostigma’s donkergrijs tot zwart. De zwarte delen van achterlijf en borststuk kunnen een koperkleurige glans hebben. Mannetje: achterlijfsegmenten 7 tot en met 10 met zwarte vlakken (bovenaanzicht), verder rood. Vrouwtje: vorm fulvipes lijkt op het mannetje, maar heeft zwarte vlakjes in de tophelft van segmenten 5 en 6. Verder loopt er een dunne zwarte lijn over het midden van het achterlijf. Vorm typica is iets donkerder: segment 6 is van boven geheel donker, segmenten 2, 3, 4 en 5 hebben zwarte vlakjes in de tophelft. Ook hier is de zwarte lijn aanwezig. Vorm melanotum is geheel donker, soms met nog enige rode kleur aan de zijkanten van de achterlijfsegmenten. De schouderstrepen van deze vorm worden niet rood, maar blijven geel. Laat deze foto als een inspiratie dienen voor je eigen fotografie. Een vuurjuffer, daar maak je met een spiegelreflexcamera met macrolens de mooiste foto’s van. Probeer het zelf maar eens uit. Het beste werk je met een zo groot mogelijk diafragma (bijvoorbeeld diafragma 3.2), zodat de achtergrond mooi onscherp word. Maak foto’s van verschillende afstanden. Je kunt je volledig op de vuurjuffer focussen, maar je kunt ook alleen de kop op de foto zetten. Kijk wat je het mooiste vind. Het beste is om een hoek op te zoeken waarin de vuurjuffer haak op je lens voor je camera komt. Door het gebruik van een macrolens heb je maar weinig scherptediepte maar je wilt de vleugels toch mooi scherp in beeld hebben. Het is wel aan te raden om een statief te gebruiken, je wilt de vuurjuffer natuurlijk wel haarscherp op de foto hebben.

Foto-exposite.

In samenwerking met "Udenhout-Centraal" organiseert "Fotoclub Focus Udenhout" in 2019 al weer de de vijfde foto-expositie van "Focus op Nederland". In het weekend van 26 t/m 27 oktober 2019 van 11.00 tot 17.00 uur zal deze foto-expositie weer te bezichtigen zijn in het Atrium van woonzorgingcentrum "De Eikelaar" te Udenhout. Doel van deze expositie is de inwoners van Midden-Brabant te prikkelen om meer te doen met de kunst van het fotograferen door ze deel te laten nemen aan dit steeds groter opgezet foto-evenement. Daarnaast biedt deze expositie nu de mogelijkheid om typische elementen van Nederland en de inwoners op de gevoelige plaat vast te leggen. De focus is immers op Nederland gericht. Denk aan de natuur, aan typerende gebouwen en locaties in de steden en dorpen. De verwachting is dat er in oktober minimaal weer 80 foto’s geëxposeerd zullen worden. "Fotoclub Focus Udenhout" en "Udenhout-Centraal" streven er naar deze foto-expositie te laten uitgroeien tot een steeds groter jaarlijks terugkerend gebeuren. Vanaf nu tot eind september 2019 is het voor iedereen mogelijk recente foto's (niet ouder dan 1 jaar) digitaal in te sturen en wel naar het adres info@fotoclubfocus.nl, of p.kollenburg@gmail.com, (op ware grootte onbewerkt, in .raw of .jpeg formaat). Iedereen, ongeacht de leeftijd, beginnend- of amateurfotograaf uit Midden-Brabant kan meedoen aan deze fotobeleving. Foto’s die hiervoor geschikt zijn zullen afgedrukt worden in het formaat 30,5 x 40,5, waarna de afdruk een plaats zal krijgen op de foto-expositie van oktober 2019. Aansluitend op de expositie worden de foto’s nog tot 30 november 2019 tentoongesteld in woonzorgingscentrum De Eikelaar slimstraat 40 te Udenhout. Van de inzenders verwachten wij dat zij hun opnames voorzien van naam en adres en van een korte toelichtende tekst bij de foto.