1. Macrofotografie is een manier van fotograferen waarbij je kleine onderwerpen groot in beeld brengt. De strikte definitie is dat er sprake is van macrofotografie als de afbeelding op de sensor van de digitale camera even groot is als het gefotografeerde onderwerp. Men spreekt dan ook wel van 1 op 1 fotografie. Op echte macrolenzen zie je deze verhouding 1:1 dan ook altijd vermeld op de lens. In de praktijk wordt de term macrofotografie wat ruimer gebruikt dan de definitie. Alles wat gaat over dichtbij-fotografie wordt in het spraakgebruik aangeduid als macrofotografie. Door kleine onderwerpen van dichtbij te fotograferen zie je ze ineens heel anders! Je krijgt dan details te zien die je met het blote oog niet waar kunt nemen. Er komt echter heel wat kijken bij het maken van een goede macrofoto.
Uitloper van een prunus boom
2. In het algemeen wordt macrofotografie geassocieerd met speciale macrolenzen. Als je die in je bezit hebt, prachtig. Maar in de andere gevallen hoef je je echt niet buitengesloten te voelen. Je kunt ook macrofotografie doen met een gewone compactcamera. Zo’n compactcamera kan nog weleens geschikter uit de bus komen dan een professionele camera met een lichtsterkte macrolens, omdat die een kortere minimumfocusafstand heeft.
Extra licht
3. Omdat macrofotografie veel licht vereist, wat leidt tot minder licht op de sensor, is een flitser onmisbaar, bij voorkeur een ringflitser die gelijkmatig licht geeft, of een externe flitser met diffuser. Een ringflitser is geknipt voor macrofotografie, al wordt deze ook weleens bij portretfotografie gebruikt. Zo’n ringflitser geeft licht rondom de lens, dus er is altijd sprake van egaal licht. Uiteraard kun je ook een gewone externe flitser gebruiken, mits deze los van de camera gebruikt kan worden. Een diffuser op de flitser kan van pas komen om het licht wat te verzachten.
Valse kopergroenzwam
4. De compositie is effectief bij macrofotografie. Zorg er daarom voor dat je onderwerp mooi gepositioneerd in het kader komt te staan. Probeer ook eens te experimenteren met de regel van derden door je onderwerp iets meer naar een van de zijkanten te plaatsen, wat de dynamiek van de foto behoorlijk kan vergroten.
Oranje zandoogje
5. Fotografeer op ooghoogte, dat geeft meer contact en beleving met je onderwerp. Het loont echt om laag te gaan om uit de beste hoek te fotograferen.
6. Probeer je onderwerp parallel op je sensor te fotograferen. Zo haal je het meest uit je scherptediepte.
Foto van een vuurjuffer
Brandpuntsafstand 100mm ; F/4; 1/160 Sec; ISO-100
7. Extra licht. Omdat er bij macrofotografie veel licht nodig is (door de beperkte scherptediepte wordt al gauw uitgeweken naar een klein diafragma) heb je veel profijt van een flitser. Een ringflitser is geknipt voor macrofotografie, al wordt deze ook weleens bij portretfotografie gebruikt. Zo’n ringflitser geeft licht rondom de lens, dus er is altijd sprake van egaal licht. Uiteraard kun je ook een gewone externe flitser gebruiken, mits deze los van de camera gebruikt kan worden. Een diffuser op de flitser kan van pas komen om het licht wat te verzachten.
Karmijnrood netwatje
8. Neem ook wat van de omgeving mee in de foto om de kijker een gevoel van schaalgrootte te geven. Dat helpt bijvoorbeeld om te laten zien hoe groot of klein zo'n paddenstoeltje nu eigenlijk is.
Lely stamper en meeldraden
9. Gebruik een stabiel statief met dito kop, die je snel en eenvoudig kunt verstellen. Ook een afstandsbediening, draadloos of bedraad, kan goed van pas komen. Daarmee voorkom je bewegingsonscherpte door trilling in je camera. daardoor krijg je betere en scherpere foto's.
10.Een eigen stijl ontwikkelen. Zorg ervoor dat je foto een mooie, rustige en natuurlijke sfeer uitstraalt, die goed bij het onderwerp past. Zorg dat je jezelf een mooie, natuurlijke stijl aanleert om je onderwerpen mooi vast te leggen. Overweeg ook eens om te experimenteren met verschillende momenten van de dag, zoals het gouden uur in de morgen en in de avond, om te zien hoe het licht en de schaduwen de sfeer van je foto kunnen veranderen. Om verder in je stijl te verdiepen, kun je proberen om verschillende soorten dieren, zoveel als mogelijk is, in hun natuurlijke omgeving vast te leggen. Dit kan je portfolio diverser maken en je verder helpen om je vaardigheden in het vastleggen van beweging en interactie in de natuur sterk te verbeteren.
Rood bekertjesmos
11. Hou goed in de gaten dat het scherptedieptegebied bij macrofotografie niet veel meer is dan millimeters. Fotografeer op ooghoogte; dat geeft meer contact en beleving met je onderwerp. Het loont echt de moeite om laag te gaan om uit de beste hoek te fotograferen. Probeer je onderwerp parallel op je sensor te fotograferen. Zo haal je het meest uit je scherptediepte. vooral bij libellen, waterjuffers en andere insecten met mooie vleugeltjes krijg je dan meer details in je foto en zie je die mooie lijnen in de vleugeltjes veel scherper. Neem ook wat van de omgeving mee in de foto om de kijker een gevoel van schaalgrootte te geven. Dat helpt bijvoorbeeld om te laten zien hoe groot of klein zo'n paddenstoeltje nu eigenlijk is. Gebruik een stabiel statief met dito kop, die je snel en eenvoudig kunt verstellen. Gebruik een zo klein mogelijk diafragma, ten minste f/8 of meer, om zoveel mogelijk scherptediepte te verkrijgen. Omdat een klein diafragma het risico op bewegingsonscherpte vergroot, is het aan te raden om een statief of pittenzak te gebruiken.
Foto van het geweizwammetje
12. Wanneer je insecten fotografeert, is het erg handig om een lens te hebben waarmee je kadervullend kunt fotograferen vanaf een redelijke afstand. Dit geeft je meer kansen op een goede macrofoto; insecten houden er niet van om dichtbij benaderd te worden.
13. Verzacht het harde flitslicht iets door een diffuser te gebruiken, of door het licht te bouncen via een wit oppervlak.
14. Handmatig scherpstellen geeft je meer flexibiliteit als de camera op een statief staat en je onderwerp niet precies op een AF-sensor staat. Focussen en herpositioneren is nu eenmaal niet zo handig op een statief.
Distelvlinder
15. Een beschaduwde plek is de beste plaats voor buitenmacrofotografie. Een raam tegenover de zonkant is erg geschikt voor binnen-macrofotografie. Handig om te weten als het buiten regent en je niet nat wilt worden.
16. Probeer eens je lens omgekeerd op je camera te plaatsen met behulp van een omkeerring. Dat geeft ook macrofotografie mogelijkheden!
Geel nestzwammetje
17. Wees geduldig. Wanneer je insecten fotografeert, bestudeer dan hun gedrag. Op die manier kun je redelijk bepalen waar ze gewoonlijk gaan zitten. Wanneer je bloemen fotografeert, wacht dan even tot het windstil is, of doe het binnenshuis voor de perfecte macrofoto!
Boomkikker
18. Een macrolens kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals portretfotografie, maar ze zijn in het algemeen geoptimaliseerd voor macro. Ze leveren dus de beste prestaties op korte afstanden.
Wilgenkatje
19. Wees geduldig. Wanneer je insecten fotografeert, bestudeer dan hun gedrag. Op die manier kun je redelijk bepalen waar ze gewoonlijk gaan zitten. Wanneer je bloemen fotografeert, wacht dan even tot het windstil is, of doe het binnenshuis voor de perfecte macrofoto! Een macrolens kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals portretfotografie, maar ze zijn in het algemeen geoptimaliseerd voor macro. Ze leveren dus de beste prestaties op korte afstanden. En tot slot: denk eens buiten de kaders. Macrofotografie hoeft echt niet alleen te gaan over insecten en bloemen! Dichtbij fotograferen opent een hele nieuwe wereld vol creatieve mogelijkheden. Wat denk je van de letters op je toetsenbord, de noppen op een voetbalschoen, of zelfs de accessoires van een golfer? Macrofotografie is een van de moeilijkste vormen van fotografie, maar het is wel heel makkelijk om aan je onderwerpen te komen. Van vrijwel alles wat klein is, kan een macrofoto gemaakt worden. Van bloemen, insecten, uurwerken, een meetlat, je kunt het zo gek niet bedenken of je kan er een macrofoto van maken.
20. Macrofotografie is een van de moeilijkste vormen van fotografie, maar het is wel heel makkelijk om aan je onderwerpen te komen. Van vrijwel alles wat klein is, kan een macrofoto gemaakt worden. Van bloemen, insecten, uurwerken, een meetlat, je kunt het zo gek niet bedenken of je kan er een macrofoto van maken.
21.Doe ook iets meer met de nabewerking om een gedetailleerdere foto te krijgen. In de nabewerking zou je ook nog kunnen spelen met het verhogen van het contrast en de helderheid om de details nog meer te benadrukken. Zelf het toepassen van een lichte vignettering kan ook nog meehelpen om de focus meer op je onderwerp te leggen.
22. En tot slot: denk eens buiten de kaders. Macrofotografie hoeft echt niet alleen te gaan over insecten en bloemen! Dichtbij fotograferen opent een hele nieuwe wereld vol creatieve mogelijkheden. Wat denk je van de letters op je toetsenbord, de noppen op een voetbalschoen, of zelfs de accessoires van een golfer?